Detta är en betaversion av Skolverkets nya webbplats som enligt plan ska lanseras i slutet av juni. Innehållet är fortfarande under uppbyggnad och det kan hända att den information du söker saknas. Besök i så fall www.skolverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om kakor.

Om webbplatsen

Under sommaren 2018 ersätter den här webbplatsen den nuvarande skolverket.se. Förutom ny design och förändrad struktur är den byggd med en ny teknisk plattform.

Vår webbplats är framtagen för att fungera där du är: På dator, i padda och på telefon. Målet är att webbplatsen ska kunna nås av så många som möjligt. Fortfarande finns det några tjänster som ännu inte är fullt anpassade. Vårt mål är att göra hela webbplatsen så tillgänglig som möjlig. För innehållet använder vi HTML5 och utseendet styrs via stilmallar (CSS).

Har du problem med att använda någon del av webbplatsen skulle vi uppskatta om du hjälpte oss att bli bättre och lämnade synpunkter på vad som inte fungerat för dig.
Längst ner på varje sida kan du lämna dina åsikter till redaktionen.

Lyssna

Du kan lyssna på en sida genom att klicka på Lyssna-ikonen i toppen. Även bilagor och publikationer går att lyssna på med en knapp som finns i närheten av bilagan. Uppläsningen sker på det språk som publikationen har.

Ladda ner skrivbara PDF-filer

På vår webbplats förekommer det skrivbara pdf-filer som du kan ladda ner. Observera att det inte fungerar att öppna bilagan med webbläsarnas inbyggda funktion. Du måste först spara ner filen för att sedan öppna den på din dator i ett separat pdf-program som exempelvis gratisprogrammet Adobe Reader. Det kan du ladda ner från Adobes webbplats.
Ladda ner Adobe Acrobat Readerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om kakor

När du besöker denna webbplats lagras kakor på din dator. En kaka är en textfil som används för att ge dig tillgång till olika funktioner på webbplatsen. Vi använder två sorters kakor: Sessionskakor som sparas tillfälligt (och automatiskt försvinner när du stänger webbläsaren) samt varaktiga kakor som lagras en längre tid. Du kan själv ta bort kakor i din webbläsare.

Om du inte tillåter att kakor lagras på din dator, kan du stänga av det i din webbläsares inställningar. Tänk då på att viss tjänster och funktioner kan sluta fungera.

Sessionskakor

Sessionskakor ligger i din dator tills du stänger webbläsaren. Då försvinner de automatiskt. Dessa kakor används bland annat när du gör sökningar, anmäler dig till en prenumerationstjänst eller använder beställningsfunktionen i vår publikationsdatabas.

De här sessionskakorna använder vi för att webbplatsen och våra e-tjänsterna ska fungera:

JSESSIONID
Innehåller en unik kod för ditt besök som tjänsten eller funktionen behöver för att följa dig genom olika steg. Du kan få flera olika JSESSIONID-kakor för olika tjänster. Både webbplatsen och våra tjänster behöver denna för att fungera.

BIGipServer
Innehåller en unik kod för ditt besök likt JSESSIONID som behövs för att kunna skicka webbtrafiken rätt i nätverket.

Varaktiga kakor

Skolverket använder verktyget Google Analytics för att samla in besöksstatistik. Ingen persondata lagras, endast information om din dator och din webbläsare samt vilka sidor du besöker. Vi har även ställt in att alla IP-adresser ska anonymiseras innan de lagras. Statistiken fungerar som underlag för att utveckla och förbättra webbplatsen.

Följande kakor används:

_gat
Filen används för att begränsa hastigheten på antal förfrågningar. Den sparas i tio minuter efter att den skapades eller uppdaterades senast.

_ga
Filen används för att identifiera unika besökare. Den sparas i två år.

_gid
Filen används för att identifiera unika besökare. Sparas i 24 timmar.

sv-uts
Är webbpubliceringsverktyg egna spårningskaka som används för att koppla ihop dig med dina tidigare besök på webbplatsen. Kakan sparas i ett år men du kan välja att ta bort den i din webbläsare.

Kortversioner av långa länkar

Sidor som hämtas från databaser, till exempel våra publikationer, har väldigt långa länkadresser. Det ställer till problem för den som vill länka direkt till en publikation. Därför har vi försett varje sådan sida med en alternativ, kortare länkadress. Denna adress finns utskriven en bit ned på den sida som innehåller information om exempelvis en publikation, en föreskrift eller en remiss.

Till toppen Gå till toppen på sidan