Detta är en betaversion av Skolverkets nya webbplats som enligt plan ska lanseras i slutet av juni. Innehållet är fortfarande under uppbyggnad och det kan hända att den information du söker saknas. Besök i så fall www.skolverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om kakor.

Välkommen till betaversionen av nya skolverket.se

Under sommaren 2018 ersätter den här webbplatsen befintliga skolverket.se. Just nu är den fortfarande under uppbyggnad. Passa på att gå in och lär dig hitta.

Tyck gärna till om webbplatsen! Då hjälper du oss i vårt utvecklingsarbete med att göra nya skolverket.se till en ännu bättre webbplats för att möta de behov du har. Svara i så fall på frågan längst ned på sidorna: ”Hjälpte informationen på den här sidan dig?”. Alla synpunkter är guld värda för oss i vårt utvecklingsarbete.

Lättare att hitta

Vi har gjort nya ingångar till våra sidor och förbättrat och sökoptimerat innehållet, för att du lättare ska hitta det du behöver. Du kan välja mellan att söka eller navigera på webbplatsen.

Lanseringen av den nya webbplatsen är ett led i ett större utvecklingsarbete med Skolverkets digitala kanaler. Vi arbetar för att ge våra användare snabbare och enklare tillgång till tjänster och information. Det innebär bland annat att de båda bloggarna Omvärldsbloggen och Kolla källans idélåda avvecklas i och med att vår nya webbplats samlar den här typen av information på ett mer lättöverskådligt sätt. Även fortsättningsvis kommer du att få ta del av reportage, inspiration och konkreta råd och tips inom områdena digitalisering och källkritik, men direkt på nya skolverket.se.

Tips

  • Under Undervisning finns material för dig som undervisar. Du väljer först skolform eller verksamhet, sedan hittar du till exempel läroplaner och information om betyg för just din skolform.
  • Under ingången Skolutveckling har vi samlat stöd för dig som bedriver skolutveckling. Där finns till exempel avsnittet Leda och organisera, för dig som leder och organiserar skola, förskola eller vuxenutbildning.
  • Det finns även filterfunktioner på sidor som hjälper dig att göra ett urval i innehållet. Där kan du bland annat filtrera fram forskningsartiklar, statsbidrag och få överblick över Skolverkets hela utbud av kompetensutveckling.
  • Det finns målgruppssidor för dig som är förälder eller elev, skolbibliotekarie, studie- och yrkesvägledare eller arbetsgivare som tar emot elever på apl.

Frågor och svar

Vår gamla webbplats var inte bra. Bara hälften av våra besökare på skolverket.se hittade vad de sökte efter. Skolverket behövde helt enkelt en ny plattform där det stöd vi erbjuder bättre kan komma till nytta för våra målgrupper.

Det finns många vägar att hitta. Du kan använda det interna söket, eller leta under A-Ö. Eller gå via någon av knapparna på startsidan. På en del sidor presenteras utbudet på en filtersida, liknande dem man ser på shoppingsajter. Där kan du filtrera fram artiklar kopplat till skolform, ämne med mera.

Nej. De flesta länkadresser på nuvarande skolverket.se kommer att brytas 18 juni när vi går över till den nya webbplatsen (som idag är betawebben under uppbyggnad).

Men om du länkar direkt till betawebben så följer länkarna med även när den blir ordinarie webbplats 18 juni. Vänta dock helst med att länka om till efter 18 juni (eftersom betawebben fram till dess är under uppbyggnad och saker kan ändras).

Vi kommer också att se till att länkarna till de mest besökta webbsidorna blir omdirigerade till en relevant sida på nya skolverket.se efter den 18 juni.

Det är stor skillnad. Strukturen är plattare, det vill säga att webbplatsen inte är lika djup så du kommer inte att kunna klicka dig vilse på samma sätt. Vi har också gjort stora förändringar av texterna där vi arbetat mycket med klarspråk.

Den största skillnaden är att vi utgår från målgruppernas behov av stöd och information på ett mer genomtänkt sätt än tidigare. Vi har också sökmotoroptimerat innehållet bättre så att sidorna snabbt ska kunna hittas via sökmotorer. Designen är ny också, förstås.

Svara på frågan ”Hjälpte informationen på den här sidan dig?” längst ner på sidan. Dina synpunkter är anonyma och vi tar med oss dem i vårt utvecklingsarbete med göra nya skolverket.se till en ännu bättre webbplats för att möta de behov du har.

Ja, användare har varit med i utvecklingsarbetet. Vi har gjort användbarhetstester på betasajten sedan i januari där användare har kunnat lämna synpunkter och förbättringsförslag. Vi har också gjort undersökningar och intervjuer inför och under arbetets gång.

Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra sök, innehåll och tjänster. Vi kommer till exempel att fylla på med mycket innehåll under Regler och ansvar under våren och sommaren.

Till toppen Gå till toppen på sidan